Woonensemble

Woonensemble

Woonensemble header
Home Landgoed Woonensemble
Inpassing woonensemble in landgoed

Er is voor gekozen om het woonensemble centraal aan de oostkant in het landgoed in te passen. Belangrijkste argumenten voor deze locatiekeuze zijn:

  • Het woonensemble staat op zichzelf en is geen uitbreiding van Malden of Molenhoek omdat er natuur ligt (minimaal 150 m) tussen het woonensemble en de woonwijken van Malden en Molenhoek.

  • De natuur in het landgoed wordt zo min mogelijk verstoord en ontsierd omdat gekozen is om de bestaande weg te gebruiken als toegangsweg naar het landgoed. De versnippering van het landgoed wordt hiermee geminimaliseerd.

  • Alle woningen geven een fraai uitzicht op het landgoed en de afstand tussen bestaande woningen en de hoog gelegen fietspaden en uitzichtheuvel is voldoende groot om de woningen voldoende privacy te bieden.

  • Bestaande en nieuwe zichtlijnen in en over het landgoed worden zo min mogelijk onderbroken door het woonensemble.

  • Het woonensemble is naast het verdiepte deel van het landgoed geplaatst waardoor dit lage deel betrokken wordt bij de landschappelijke inpassing van het woonensemble.
Studieschets woonensemble

Het ontwerp van het woonensemble in het nieuwe landgoed is gemaakt in samenwerking met de toekomstige bewoners. Gezocht is naar een ontwerp dat aansluit bij het natuurlijke, informele en vrij toegankelijke landgoed en dat gebruik maakt van de kwaliteiten van de omgeving. In deze studie is rekening gehouden met een cluster van acht woningen op kavels van circa 1000 m².

Toelichting bij dit ontwerp

Het hart van het woonensemble bestaat uit een binnenplaats. De woningen hebben een sterke relatie met elkaar omdat gekozen is voor één architectuurstijl. Het ensemble krijgt een informeel en organisch karakter dat past bij de natuurlijke sfeer van het hele landgoed. Het woonensemble gaat zoveel mogelijk op in het landschap en daarom zullen er op de kavels inheemse bomen en struiken geplant worden zodat een zachte overgang tussen de woningen en het natuurgebied ontstaat.
Het gebied wordt ontsloten voor wandelaars. Een wandelpad doorkruist het landgoed van West naar Oost.